Extra Material

Stativhögtalare på vertikalen

I vertikaltestet av fem par stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3, använde vi oss mestadels av en Primare I35 (Prisma). Här ovan beskriver vi vad som händer om man nära på tredubblar förstärkarbudgeten, men vad händer om man går i motsatt riktning?

Istället för Primare I35 Prisma använder vi oss här nedan av samma företags lilla instegsförstärkare I15 Prisma. Den förra kostar 47.490 kronor, den senare, här använda förstärkaren 18.750 kronor. Ganska mycket pengar det också, tycker nog vän av ordning, men då ska man komma ihoåg att den har inbyggd Prisma-plattform, det vill säga DAC och streamingfunktionalitet. Något som kostar 11.000 kronor i tillägg på I35 (36.490 kr) på I35. Man kan alltså med fog påstå att själva förstärkardelen i lilla I15 torde ligga på dryga 10.000 kronor. En klass D-konstruktion, och test av båda dessa kommer i nästa nummer 4 av Hifi & Musik (ute i butik 9 april).

Här kan vi konstatera att samtliga högtalare låter förhållandevis sämre än de gjort tidigare, tillsammans med först I35 och sedan Luxman L-509X (se artikel här ovan). Men även här sticker några högtalare ut lite mer än de övriga, och underpresterar förhållandevis lite mer än de övriga. Föga förvånande är det testets dyraste högtalare från XTZ som relativt sett förlorar mest på att spela med en mindre och mindre effektstark förstärkare. Visst låter den bra, men den tappar mycket i pondus och kraft i återgivningen, också stadga i basen. Lite mer överraskande blev vi av att testets billgaste deltagare inte heller trivs med nedgraderingen. Vi pratar om lilla AE300, som inte lever upp på samma vis som tidigare, relativt sett de övriga, nota bene. En del av förklaringen ligger nog i AE:s inte helt oproblematiska impedans och fas. På tredje plats hamnar Dali, som låter helt okej med lilla I15 men nog egentligen vill ha lite mer. Sonus Faber spelar på riktigt bra också med den billigare förstärkaren, trots att den är testets näst dyraste deltagare. Mest likartat, spelar återigen System Audio, som fortsätter på prestera på ett ganska likartat sätt ovavsett vad vi driver den med. LIte bättre och lite sämre, bara.

AE300, Sonetto 1, Opticon 2, Legend 5 samt 99.25 Beryllium från vertikaltestet i Hifi & Musik nr 3/2019.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår