Nyheter Test

Ikea Symfonisk - smartare än smart

När Ikea och Sonos först berättade om sitt samarbeta var det många som kliade sig i huvudet. Men nu är prylarna här och allt klarnar!

Ikea & Sonos 

Amerikanska Sonos har nästa ensamt definierat multi room-marknaden och har en unik fördel i att systemet redan från början var så genomtänkt att det fortfarande, 15 år efter lanseringen, funkar på ganska precis samma sätt som från början. Från att förr varit ett stängt system har man på senare år jobbat hårt på öppenhet och numera funkar det med AirPlay och du kan köra Spotify både vanligt och via Connect eller använda Sonos som Roon endpoints. Och nu finns alltså Ikea/Sonosprodukter.

 

Två produkter

Ikeasortimentet heter Symfonisk och består än så länge av två produkter: Bookshelf och Table Lamp. Dessutom finns det upphängningstillbehör till Bookshelf, för den som antingen vill hänga den på väggen och använda den som hylla. Eller hänga den i krokar, till exempel på en stång i köket.

Lampan är en skönt bullig sak i vitt eller svart (okej "charcoal" då) och sockeln e14 hanterar lampor på max 7 W. Den tygklädda högtalarlådan är sluten, och kontrollerna sitter på en bottenplatta som ser ut som ett fat. På baksidan finns nätverkskontakt, medan lampan slås på och av med ett vred på höger sida.

Bokhyllan är stramare, även om de kraftigt rundade hörnen gör sitt till för att mjuka upp intrycket. Här har vi en basreflexkonstruktion, och på baksidan finns uttag för de tidigare nämnda fästena.

 

Äkta Sonos

Det innebär inte bara att du kan ansluta dem till ett befintligt Sonossystem (eller skapa ett nytt) och att de har TruePlay autoklaibrering (funkar med iPrylar, tyvärr inte Android då mikrofonerna i Androidprylar varierar för mycket i kvalitet) utan också att de kan användas ihop med andra Sonosprodukter. För med ett par lampor eller hyllor köper du dig surround till Sonos PlayBar, Beam, PlayBase eller Amp och tack vare det unika utseendet på Ikea Symfonisk-produkterna blir det inte ens någon konkurrens med Sonos egna produkter. Symfonisk är något helt eget. Du kan dessutom använda Sonos Sub med en eller ett par lampor eller hyllor, eller i ett biosystem.

 

Koppla och lyssna

Vi har testat två Bookshelf och en Table Lamp, och vi har använt Sonos Beam, PlayBar, Amp och Sub för att se hur de funkar ihop med Symfonisk-prylarna. Och det första vi kan notera är att installationen är exakt likadan som för andra Sonosprodukter, även om det tar lite längre tid för produkterna att synka med Sonossystemet.

Det första vi gjorde var att installera Lampan som en sänglampa och de två bokhyllorna som surrounder i en Tv-anläggning bestående av en Beam och en Sub.   Som surrounder ger hyllorna bra, något diffust, men mycket behagligt ljud. En sjukt billig surrounduppdatering alltså och redan här är vi rätt nöjda. Lampan poppar på duktigt och ger en fin fyllighet i det lilla sovrummet. En lampa räcker alltså ganska långt för skvalmusik, men det gäller hyllan också.

Med två hyllor får du plötsligt en enkel (och billig!) stereoanläggning och här skiner Bookshelf storligen! Ljudet är fylligt (loudness är påslaget som standard i appen och det kan vi inte klaga på) och trevligt och det går dessutom att spela förbluffande starkt. Vill du kunna dänga på än mer kan du koppla in en Sonos Sub i anläggningen och då blir det partynivå. Ja, lägenhetsparty alltså.

Jämfört med vanliga Sonos då? Jo, vi har testat en lampa, en hylla, en One och en Play:1 och visst är Sonos bättre. Men är en Play:1 dubbelt så bra som en hylla (en Play:1 kostar som två Bookshelf)? Nej. Det är en klar ljudskillnad och fördel Play:1, men två hyllor är faktiskt bättre än en Play:1.

 

Tveklös succé

Vi har tidigare med viss förvåning sett Ikea lansera dassiga tv-modeller och annat i elektronikväg som mest känts billigt, så därför är det kul att kunna konstatera att Symfoniskprylarna är riktigt, riktigt bra! Med priser på 99 Euro (!) för bokhyllan och 179 euro för lampan är detta äkta Ikea när det är som bäst, bra grejer som alla har råd med!

Hur detta kommer att påverka Sonos egen försäljning är jag inte riktigt säker på, men jag tror i ärlighetens namn att det blir så här: Symfonisk Bookshelf och Table Lamp säljer som smör i solsken, och samtidigt ökar försäljningen för ”riktiga” eller ”vanliga” Sonos

Table Lamp och Bookshelf i Ikeas ljudserie Symfonisk
Ikea Symfonisk Table Lamp - lampa och högtalare i ett. Trådlöst koppling via WiFi eller Airplay 2.
Ikea Symfonisk Bookshelf - en aktiv, trådlös 2-vägs basreflexhögtalare som kan stå, ligga eller hängas på vägg.
Bookshelf och Table Lamp ur Ikeas nya ljudserie Symfonisk

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår