Nyheter Test

Trådlös lur med extra allt

Nya Sennheiser Momentum Wireless XL (version 3 over ear) är som modellbeteckningen antyder större, dessutom tyngre med bättre funktioner än föregångaren. Även ljudet har fått sig en vitamininjektion. Dessutom kan appen Smart Control, som vi först såg tillsammans med Ambeo Soundbar, användas för att kontrollera funktioner direkt i hörluren, exempelvis hur bullerdämpningen ska bete sig.

Som långvarig användare av Momentum Wireless (vi kallar dem Momentum 2) känner jag igen mig direkt: Det är mestadels läder och metall i lur och huvudbåge, de viks ihop på samma sätt och hela luren känns extremt robust och välbyggd. Själva öronkåpan har blivit större, något djupare, och fått tydliga höger/vänster-indikatorer inuti kåporna, och själva av/på-kontrollen sköts nu genom att du viker ihop luren.

Alla kontroller sitter precis som vanligt på höger kåpa, och nu är Sennheiser tillbaka till tre knappar på rad (volym upp/play-pause-svara/volym ner), en knapp för röststyrningen och ett skjutreglage för att slå på/av brusreduceringen samt aktivera/avaktivera den så kallade Transparent Listening-funktionen som gör att luren beter sig mer som en öppen lur genom att utsidans mickar återger omgivningens ljud i lurarna, antingen med eller utan musik. Bra funktion om du vill höra omvärlden. Förutom dessa kontroller finns det en USB C-kontakt på sidan, och förutom med play/pauseknappen kan du också stoppa musiken genom att ta av dig luren.

En sak jag tycker är värd att påpeka när det gäller kontrollerna är att de har dubbel/trippel-tryck för nästa/föregående låt på play/pause-knappen. Helt normalt alltså, och jag nämner det mest eftersom till exempel Momentum Free inte funkar likadant, där växlar i stället långa tryck på volymknapparna låt.

 

Med Momentum 3 över öronen bjuds en ombonad känsla, huvudbågen är mjukare och tjockare vadderad än föregångarna, och jag tycker personligen att det är superskönt att sköta alla lurkontroller med höger tumme i stället för med touchkontroller som de flesta andra trådlösa lurar i premiumsegmentet har. Sätter du i den medföljande högtalarkabeln stängs Bluetooth av direkt, men luren är fortfarande aktiv och jag hör ingen ljudskillnad. Eftersom det inte går att stänga av luren annat än genom att vika ihop den kan man inte köra den passivt annat än när batteriet är slut, men den funkar fint även då, förutom att du tappar allt vad eq, brusreducering och mickfunktioner heter.

Att luren är tyngre tänker jag inte så mycket på, utom när jag växlar mellan Momentum 2 och den nya XL, för då känns det att XL är tyngre.

 

Med appen kan du styra hur bullerdämpningen ska fungera, med lägen för full bullerdämpning (Max), minskat vindbrus (Anti Wind) och Anti Pressure som ska minska den instängda känslan exempelvis när du flyger. Jag har inte hunnit varken cykla eller flyga med luren, men kan konstatera att bullerdämpningen är bättre än i föregångaren.

Du kan också ställa in om en aktivering av Transparent Hearing ska pausa musiken eller ej, och till sist kan du gå loss med eq:n! Ok, först känns eq-kontrollen nästan löjlig, en enda prick du kan flytta på och så ändrar sig tonkurvan, men det visar sig snabbt att den ensamma pricken ger dig enorma möjligheter att påverka tonkurvan utifrån dina ljudideal.

 

Ljudet hos Sennheiser Momentum Wireless XL kan beskrivas som en gammal Whopper-order: Extra allt! Det är bråddjup och tung bas, ett mycket fint mellanregister och en silkeslen diskant, och på något sätt känns det som allt i musikväg blir lite bättre.

Det är helt enkelt kul att lyssna på musik, och det är väl precis så det ska vara? Byter jag tillbaka till ”gamla” Momentum 2 over ear (som jag verkligen gillar) märks det tydligt, den nya XL låter tonalt inte jätteolik (även om XL nog har en något högre nivå i basen och ett par dB sänkning i mellanregistret) men den engagerar lyssnaren på ett bättre sätt.

När jag skriver det här sitter Jonas Bryngelsson på flyget till Berlin (det är dags för IFA-mässan igen) och han har med sig Sennheiser Momentum XL tillsammans med Boses och Sonys värstingar i samma kategori, så ett mer ingående test är att vänta.

 

Sennheiser Momentum Wireless XL

Pris: 4.399 kronor

Vikt:  Drygt 300 gram

Laddkontakt:  USB C

Bluetooth:  5.0, NFC

Batteritid: 17 h

Codec:  AptX och AAC

 

https://sv-se.sennheiser.com/

Den nya Momentum Wireless XL finns vid lansering i svart, och kommer senare i år i en ljus kulör Sennheiser verkar kalla Sandy.
Magnus Fredholm Kontrollerna på baksidan av höger lurkåpa är ovanifrån: Brusreducering/Transparent hearing på/av, volym upp, play/pause/telefon, volym ner, röstkontroll.
Magnus Fredholm Den till synes simpla eq-kontrollen ger dig massiva möjligheter att anpassa ljudet efter din smak.
Magnus Fredholm R för Right såklart, och vi uppskattar tydligheten.
Magnus Fredholm Brusreduceringen kan alltså ställas i tre steg, och detta görs i appen.
Luren har inbyggd Tile, och med Tile-appen kan du hitta din lur både i närområdet (hemma eller på jobbet till exempel) man faktiskt också över hela världen, smidigt! Googla the tile app, vi kan inte ha länkar i bildtexter, sorry.
Magnus Fredholm Den medföljande laddkabeln har USB C i båda ändar, och en adapter till USB A följer också med.
En halvhård förvaringsväska med invändig kabelficka gör att luren (som här alltså är avstängd eftersom den är ihopvikt) kan förvaras säkert.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår