Musik Nyheter Reportage Övrigt

Aktiv lyssning i klubbvärlden

Kräsna hifi-barer har börjat bli ännu kräsnare!

Trenden med hifi- eller musikbarer har funnits i Japan sedan 1950-talet och numera finns det gott om små barer med maffiga highend-anläggningar i Tokyos nöjesdistrikt Shibuya. Men i kölvattnet av vinylboomen har det börjat dyka upp lyssningsbarer och klubbar med hög verkigt ambitionsnivå när det gäller ljudet. Och då menar vi inte ljudtryck utan tvättäkta hifiljud. Därför börjar man se barer med Klipschorn, Tannoy eller stora studiomonitorer från JBL tillsammans med klassiska rörförstärkare, upphottade skivspelare och rullbandspelare. Men frågar man DJs vad som är flaskhalsen när de vill lyxa till det med riktigt superljud så är det varken skivspelare, pickuper, slutsteg eller högtalare som är problemet. Där är det bara att vraka och välja mellan finfin vintage och moderna grejor. Nej, problemet visar sig alltid vara försteget mixern/försteget där traditionella DJ-grejor inte håller måttet. Det har gjort att det vuxit upp en liten men exklusiv marknad för rena, enkla men helt kompromisslösa mixers. Och företrädesvis med rattar istället för reglar. Lite new old school alltså. Isonoes 4-kanaliga mixer ISO420

 

Ett sådant märke är australiensiska handbyggda Condesa Electronics men också engelska Isonoe med sina stora, greppvänliga flerkanalsmixers med utgångstransformatorer. Isonoes Justin Greenslade har också byggt londonklubbeSpritlands mycket påkostade mixer i mässing. 12 kanaler elektronik i hela 50-kilo (!) mässing och med utgångstransformatorer från Lundahl. Mixern är framtagen tillsammans med Isonoe, Pentagram och formgivare Felix de Pass. Isonoe moddar också Technics-spelare och har tagit fram dämpfötter skräddarsydda för stökig DJ-miljö.

Spiritland med dCS, ReVox, rörförstärkare och specialgjorda högtalare från Living Voice.

 

Isonoes 50-kilos mixer. Ett beställnigsjobb till Spiritland. 

 

Men man behöver inte åka till London för att hitta barer med riktigt bra lyssning. Nya Hotel At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm har en minst lika mycket ambitiös hifi-lounge som Spiritland. Lyssningsdelen heter Hosoi Music Lounge och är byggd kring Technics SL-1200, grammofonsteg från Accuphase, McIntosh-förstärkare och tunga, omgjorda JBL 4350 från japanska Kenrick Sound (vars ägare för övrigt heter Hosoi i efternamn). Gissa om det är värt ett besök!

"Hotel At Six" - stockholmshotellet med verkligt värstingljud.

Isonoe ISO420 Mixer. Tillbaka till rattar istället för reglar.
Spiritland
Isonoe Floating Points mixer.
Cocktailbaren Bridge i Tokyo där ljudsystemet bland annat består av ombyggda TAD-monitorer från Ray Audio.
In Sheep’s Clothing, japaninspirerad cocktail-lounge i Los Angeles. Här har man satsat på hifi av gamla skolan med Garrard 301-spelare och stora Klipschhorn. Men också moderna grejor som en retromixer från australiensiska Condesa Electronics. Man kör bi-amp med rörförstärkare från Audio Note och Line Magnetic 218.
Condesa Electronics 2-kanaliga mixer Lucia.
Condesa Electronics Carmen
Extra avfjädrande skivpelarfötter för DJ-bruk, framtagna av mixertillverkaren Isonoe.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår